Zoete bataatsoep met dhal
Door: Marti
Soort recept: Voorgerecht
Boordevol vitamines en vezels, de zoete bataat oftewel zoete aardappel, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Deze hartige soep op basis van dahl en zoete aardappel kun je heerlijk op smaak brengen met chilipeper en eventueel garneren met koriander en lente-ui.
Ingredients
- 285g toor dhal (rode linzen)
- 600ml water
- ¼ theelepel kurkuma
- 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 2 eetl plantaardige olie
- 1 ui, versnipperd
- 1 tomaat, fijngesneden
- 3 verse groene chilipepers, zaad verwijderd en fijngehakt (naar smaak)
- zout en vers gemalen peper naar smaak
Instructions
- De Linzen(dhal) onder de kraan afspoelen en afgieten. In een pan scheppen en met water en kurkuma aan de kook brengen. De pan afdekken, het vuur lager zetten en op een in ong. 30 minuten de dhal gaarkoken.
- Intussen de blokjes bataat in een stoommandje leggen en in een pan met 2,5 cm water zetten. Afdekken en in ong. 15 minuten gaar maar stevig koken (tijdsduur afhankelijk van grootte aardappelstukjes). Dhal en zoete aardappel door elkaar prakken en apart zetten.
- In een koekenpan of wok op matig vuur de olie verhitten en daarin de ui lichtbruin bakken. Tomaat, chilipeper, zout en peper erdoor roeren en nogmaals 3-5 minuten laten bakken. Linzen, groenten en aardappels in een soeppan op matig vuur zetten en water toevoegen tot de gewenste dikte ontstaat. Warm opdienen gegarneerd met koriander of lente-ui.